Matrioșca (матрёшка) este o păpușă lucrată din lemn de esență moale - mesteacăn sau tei -, viu colorată, în interiorul căreia sunt alte păpuși, mai mici, identice.
Prima матрёшка a fost lucrată de un meșter din localitatea Abramțevo, apoi a devenit piesa de rexistență pentru meșterii de la Serghiev-Posad.
Simbolizează fertilitatea și bunăstarea, preluând simbolistica oului de Paște - care se manufacturau în vechime din lemn pictat. Aceste ouă erau goale în interior, astfel încât în cel mai mare erau incluse altele mai mici.
O jucărie similară exista și în Japonia, reprezentându-l pe Fukuruma - o păpușă alcătuită din cinci figurine ce intrau una în alta.
Prima păpușă матрёшка s-a născut din ideea pictorului rus Serghei Maliutin, care a combinat cele două jucării tradiționale. A desenat-o și l-a rugat pe strungarul V. Zvezdocikin să o confecționeze din lemn, apoia pictat-o pe fetița îmbrăcată în sarafan rusesc, cu șal și cocoșul negru în brațe, având în interior alte șapte figurine, una mai mică decât alta, ultima, cea de-a opta, înfățișând un bebeluș în fașă. Cineva ar fi exclamat: „Ptiu, este chiar Matriona!” Și așa a primit păpușa numele de Matriona, apoi diminutivul Matrioșka.
Cocoșul era simbol al fertilității, în Rusia și în alte țări europene - mai ales în Franța.
матрёшка a rămas până astăzi unul dintre cele mai frumoase daruri care se pot face, având o încărcătură simbolistică puternică și un efect decorativ deosebit. Copiii sunt întotdeauna atrași de misterul ascuns în interiorul păpușii de lemn, pe care vor să-l descopere.